Neophodna zajednička borba protiv klimatskih promena

Svet

klimatski samit njujork

U utorak 23. septembra 2014. godine u Njujorku održan je samit o klimatskim promenama. Na Klimatskom samitu govorilo se o ekonomskom aspektu za klimatske akcije, klimatskim akcijama, prednostima klimatskih akcija za zdravlje i posao narednih generacija.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija gospodin Ban Ki Mun otvarajući Klimatski samit izjavio je da je neophodno zajedničko delovanje kako bi se smanjila emisija štetnih gasova u atmosferu. Takođe je istakao da do kraja ovog veka čovečanstvo mora prestati da stvara ugljenik, a uputio je i apel najpoznatijim svetskim kompanijama da smanje emisiju ugljen dioksida. Gospodin Ban Ki Mun je rekao i da se mora ograničiti porast globalne temperature na ispod 2 stepena Celzijusova.

Predsednik Evropske komisije gospodin Žoze Manuel Barozo (Jose Manuel Barosso) izjavio je da su klimatske promene pretnja čovečanstvu i istakao da će Evropska unija u narednih 7 godina izdvojiti više od 3 milijarde evra u grantovima za podršku održive energije zemljama u razvoju.

Premijer Japana gospodin Šinzo Abe (Shinzo Abe) istakao je da Japan finansira veliki broj projekata čiji je cilj borba protiv klimatskih promena.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država gospodin Barak Obama izjavio je da SAD u preko 120 zemalja sveta sprovode borbu protiv klimatskih promena u različitim sektorima, kao i da su investirale u efikasnu tehnologiju što je doprinelo da nivo ugljen dioksida u ovoj zemlji bude najniži u poslednjih 20 godina. On je dodao i da će Sjedinjene Američke Države obezbediti oko 100 milijardi dolara za pomoć najsiromašnijim zemljama u ovoj oblasti.

Predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić izjavio je da je zemljama u razvoju neophodna pomoć razvijenih zemalja u borbi protiv klimatskih promena jer ne mogu samostalno da otklone ove posledice.

Predsednik Francuske gospodi Fransoa Oland istakao je da će Francuska u narednih nekoliko godina donirati skoro milijardu dolara u svetski fond koji pomaže nerazvijenim zemljama da se prilagode posledicama klimatskih promena.

Na Klimatskom samitu prikupljeno je oko 200 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena, a prisustvovali su brojni svetski lideri, predstavnici kompanija, naučnici, finansijeri itd.

Sandra Jovićević

foto: un.org