Neophodna upotreba biogoriva

Srbija | Održivi razvoj

biogorivo pks.rs

Krajem novembra 2014. godine na Mašinskom fakultetu u Beogradu održana je konferencija o razvoju biogoriva u Srbiji. Konferenciju su organizovali Ambasada Italije i Centralno-evropska inicijativa (CEO) u okviru italijanskog predavanja i uz podršku Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Kako je rečeno u saopštenju Privredne komore Srbije na konferenciji je bilo reči o mogućnostima upotrebe naprednih biogoriva i doprinosu tog procesa u ostvarivanju energetskih, ekonomskih i ekoloških ciljeva. Istaknuto je da Republika Srbija ima potencijal od oko 3,2 miliona ekvivalentnih tona nafte koji bi mogli da se iskoriste za proizvodnju naprednih biogoriva. Takođe je zaključeno da je neophodno veće iskorišćenje biogoriva, kako zbog obaveza prema Evropskoj uniji koje Srbija treba da ispuni, tako i zbog stabilnog snabdevanja energentima.

Podsetimo, Republika Srbija se obavezala da će do 2020. godine udeo obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji biti 27 odsto, kao i da udeo obnovljivih izvora energije u saobraćaju bude 10 odsto.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs