Neophodna ulaganja u oblast zaštite životne sredine

Srbija

Ministar_Snezana-Bogosavljevic-300x200

Juče je u Beogradu počeo Francusko-srpski biznis forum na kojem je učestvovala i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je ovom prilikom istakla da je osnov saradnje između Francuske i Srbije Administrativni sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja koji je potpisan pre godinu dana. Gospođa Bogosavljević Bošković je dodala da je za implementaciju propisa u ovoj oblasti i usklađivanju sa Evropskom unijom potreban visok nivo investicija i konstantni administrativni napori. Prema njenim rečima Nacionalna strategija aproksimacije u oblasti zaštite životne sredine koja je usvojena 2011. godine biće u potpunosti postignuta 2030. godine.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković govorila je i o unapređenju životne sredine u Srbiji kako bi se smanjilo zagađenje. Ona je istakla i da će u oblast zaštite životne sredine biti uloženo preko 10 milijardi evra u narednom periodu.

Francuska će podržavati Srbiju, odnosno programe u oblasti zaštite životne sredine kroz IPA, TAIEX i TWINNING programe podrške.

Podsetimo, pregovori između Evropske unije i Srbije o zaštiti životne sredine su u toku, a sledeći bilateralni skrining za Poglavlje 27 biće održan od 17. do 21. novembra ove godine.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs