Neophodna reciklaža ambalažnog otpada

Srbija | Upravljanje otpadom

ambalazni otpad ambalaza.hr

Nacionalni operator upravljanja ambalažnim otpadom kompanija „Sekopak“ nedavno je objavila istraživanje koje je pokazalo da je u odnosu na period od pre 5 godina sakupljanje otpada povećano čak 6 puta. Osim toga, ovim istraživanjem došlo se i do podatka da je skoro jedna trećina stanovnika Republike Srbije ekološki svesna i spremna da razdvaja otpad, a edukacijom bi moglo da se utiče na 67 odsto stanovnika da počnu sa ovom praksom.

Generalni direktor kompanije „Sekopek“ gospođa Violeta Belanović Kokir izjavila je da se u Srbiji godišnje preradi oko 90 hiljada tona ambalažnog otpada. Ona je istakla i da se očekuje usvajanje uredbe koja će propisati nove ciljeve za period od 2015. do 2019. godine, kao i da postoji predlog da ponovno iskorišćenje ambalažnog otpada u Srbiji postepeno raste, od 38 odsto 2015. godine do 60 odsto 2019. godine. Takođe je dodala da je potrebno učiti na iskustvima zemalja Evropske unije kako bi ovaj proces što pre bio završen i dostignuti evropski standardi.

Kada je reč o susednim zemljama, Slovenija ima najveći stepen iskorišćenja ambalažnog otpada; Hrvatska primenjuje depozitni sistem; u Makedoniji, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini na snazi su zakoni slični našim, dok Crna Gora još uvek primenjuje jednostavan sistem primarne selekcije otpada.

Sandra Jovićević

foto: ambalaza.hr