Neophodna održivost infrastrukturnih projekata

Srbija | Održivi razvoj

Slika-2

U četvrtak 10. marta 2016. godine održan je sastanak Nacionalnog odbora za investicije.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da je resorno ministarstvo izmenama Zakona o zaštiti životne sredine stvorilo pravni osnov za formiranje Zelenog fonda koji bi trebalo da postane operativan 1. januara 2017. godine kao organ u sastavu ministarstva nadležnog za poslove životne sredine. Kako je navela, Zeleni fond biće osnovan kao budžetski fond radi finansiranja pripreme, sprovođenja i razvoja programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti očuvanja, održivog korišćenja, zaštite i unapređanja životne sredine.

Gospođa Bogosavljević Bošković je dodala da su u proteklih 10 godina sprovedeni brojni infrastrukturni projekti u oblasti zaštite životne sredine, ali da su zbog njihove kompleksnosti, nedostatka kapaciteta i jasnog institucionalnog okvira uočeni brojni problemi pri njihovoj realizaciji. Istakla je da je pitanje održivosti infrastrukturnih projekata veoma važno u sektoru voda. Ona je podsetila da su se do sada projekti vezani za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda uglavnom finansirali iz donatorskih sredstava, tako da su se pitanja vezana za održivost ovakvih projekata uglavnom rešavala na nivou pojedinačnih projekata, ali da će u narednom periodu biti sistemski regulisana. Navela je da u okviru IPA 2016programa postoji predlog projekta koji će podržati uspostavljanje sistema tarifa za sektor voda kroz koji će biti ostvaren princip operativnih povraćaja troškova i analize efektivnosti troškova.

Ona je navela da je za infrastrukturne projekte koji će biti realizovani u okviru decentralizovanog sistema upravljanja IPA fondovima (regionalni centar za upravljanje otpadom u Subotičkom regionu, postrojenje za preradu otpadnih voda u Raškoj) predviđeno potpisivanje ugovora sa krajnjim korisnikom kako bi se definisale obaveze lokalnih samouprava, resornog ministarstva i Ministarstva finansija u pogledu finansiranja i sprovođenja projekata. Dodala je i da su već urađeni ili u pripremi Memorandumi o razumevanju za projekte koji se finansiraju iz donatorskih sredstava kao što su Regionalni sistem za upravljanje otpadom „Duboko“, Novi Sad i Kragujevac, zatim postrojenje za tretman otpadnih voda u Kruščici-Bela Crkva i Nišu.

Sastanku Nacionalnog odbora za investicije prisustvovali su i predstavnici Ministarstva finansija, Delegacije Evropske unije u Srbiji, IPA koordinator, predstavnici Evropske komisije, ambasada, relevantnih ministarstava.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs