Neophodna bolja primena propisa u oblasti zaštite vazduha i klimatskih promena

Srbija | Održivi razvoj

co2 energetika.ba

U ponedeljak 21. marta 2016. godine u Medija centru u Beogradu održana je konferencija „Zagađenje vazduha: doprinos lokalnih zajednica u borbi protiv klimatskih promena“.

Predsednik Centralno evropskog foruma za razvoj (CEDEF) gospođa Ana Bovan izjavila je da Republika Srbija ima dobre propise u oblasti sprečavanja zagađenja vazduha i borbi protiv klimatskih promena, ali da često njihova primena izostaje. Kako je istakla, potrebno je više političke zrelosti i hrabrosti da ovakvi propisi budu primenjeni u lokalnim samoupravama. Dodala je i da je uloga Evropske unije u Srbiji od velikog značaja za prenos znanja i obezbeđivanje sredstava za bolju zaštitu životne sredine.

Ambasador Francuske u Srbiji njena ekselencija gospođa Kristin Moro navela je da su borba protiv klimatskih promena i zagađenja vazduha veoma povezane, a da lokalne samouprave imaju veliki značaj u sprovođenju propisa i realizaciji akcija. Istakla je da je potrebno da se građani stalno edukuju kako bi bolje zaštitili sredinu u kojoj žive, ali i da je borba protiv zagađenja vazduha aktivnost kojoj građani značajno mogu doprineti.

Predstavnik francuskog grada Mec gospodin Sebastijan Duš istakao je da je u 2015. godini u Francuskoj oko 45 hiljada ljudi umrlo od posledica respiratornih oboljenja, a jedan od razloga za ovo je i saobraćaj. Dodao je da u Francuskoj sve lokalne zajednice imaju svoj plan za klimu, vazduh i energiju, a primenjuju se i posebne mere u cilju sprečavanja emisije ugljen dioksida u atmosferu.

Predsednik asocijacije Er Loren gospodin Gi Berže izjavio je da je u njihovom okruženju najveći zagađivač crna metalurgija, a svaki industrijski pogon plaća ovoj asocijaciji jedan evro za troškove nadgledanja vazduha i jedan evro po glavi stanovnika.

Koordinator projekta za zemlje Jugoistočne i Centralnoistočne Evrope, Alijansa za zaštitu životne sredine i zdravlja, gospođa Vlatka Matić Puljić navela je da termoelektrane imaju udeo od 56 odsto ukupnog broja zagađivača. Dodala je da podaci pokazuju da se Srbija nalazi u samom vrhu kada je reč o ovakvom zagađenju, dok je Makedonija najzagađenija u regionu.

Predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije istakli su da Srbija poseduje 40 mernih stanica i jednu labaratoriju čija je namena kontrola zagađenosti vazduha, kao i da za sprovođenje regulative Evropske unije nedostaje kadar i više redstava. Naveli su i da u Srbiji dve trećine građana živi u uslovima vazduha koji treba čuvati, a jedna trećina u uslovima vazduha koji treba prečistiti.

Predstavnici grada Beograda saopštili su da JKP GSP „Beograd“ uvodi prvu liniju u okviru koje će saobraćati električni autobusi. Navedeno je da će ovakvi autobusi doprineti smanjenju zagađenja vazduha i buke i većoj zaštiti životne sredine.

Konferenciju „Zagađenje vazduha: doprinos lokalnih zajednica u borbi protiv klimatskih promena“ organizovali su Francuska ambasada u Beogradu i Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF).

Sandra Jovićević

foto: energetika.ba