Neophodan sistem održivog upravljanja vodama

Srbija | Održivi razvoj

Bovan eko minpolj

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Snežana Bogosavljević Bošković povodom Svetskog dana voda koji se obeležava svakog 22. marta posetila je Sokobanju.

Gospođa Bogosavljević Bošković je prilikom obilaska jezera Bovan izjavila da je potrebno štedeti i čuvati vodotokove svakodnevno jer će oni u budućnosti biti veoma značajni. Kako je istakla, vode predstavljaju bogatstvo jedne zemlje, nacionalno blago i kapitalni resurs države. Količina pijaće vode se konstantno smanjuje, a u narednih 10 godina potrošnja vode porašće za 58 odsto, istakla je resorni ministar.

Ona je podsetila da je Svetski dan voda počeo da se obeležava 22. marta 1993. godine, a ustanovljen je na Generalnoj konferenciji Ujedinjenih nacija godinu dana ranije.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, osnovni cilj obeležavanja Svetskog dana voda je da se ukaže na značaj vode kako bi društvo postalo odgovornije prema ovom resursu. Obeležavanjem ovog ekološkog datuma skreće se pažnja javnosti na neophodnost sprovođenja aktivnosti kojima se sprečava neodgovorno ponašanje kada su u pitanju vode, ali i uspostavlja sistem održivog upravljanja vodama.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs