Neobično argentinsko preduzeće: Samohrane majke prave obuću od recikliranih guma

Foto-ilustracija: Pixabay

Više od 100 hiljada tona gume godišnje u Argentini završi na otpadima. Značajan deo biva spaljen, doprinoseći na taj način već ogromnom problemu zagađenja vazduha. Ovo je Alehandra Malgora i njegovu dvojicu prijatelja, inspirisalo na nesvakidašnji podvig – odlučili su da od iskorištenih odbačenih guma prave obuću.

Njihov doprinos zajednici nije stao na zaštiti životne sredine i održivom razvoju. Oni su odlučili da u proizvodnji uposle najpre samohrane majke. Preduzeće Xinca stoga zapošljava 25 žena iz ruralnih argentinskih oblasti. Malgor je izjavio kako je želja njega i druge dvojice osnivača ovog neobičnog biznisa da osnaže žene i učine ih finansijski nezavisnim. Istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da je jedna četvrtina argentinskih domaćinstava pod starateljstvom samo jednog roditelja, a u čak 72 odsto slučajeva to su majke. Iako je država konačno uspela da se izbavi iz recesije, jaz između bogatih i siromašnih i dalje je itekako primetan. Više od 50 odsto radnika zarađuje ispod granice minimalne zarade.

Kompanija Xinca je osnovana 2013. godine i od tada je 20 hiljada kilograma gume dobilo novu namenu kao đonovi nečijih cipela. Kako bi napravili konačni proizvod, recikliraju i tekstil. Svoju proizvodnju Xinca je proširila i na rančeve i kačkete koje prodaje na internetu u okviru etičkog i ekološkog modnog džina Patagonije. Na mesečnom nivou proizvede 1500 pari obuće.

Jelena Kozbašić