Neminovna borba za opstanak većine vrsta riba ako se globalno zagrevanje nastavi

Globalno zagrevanje, ubrzano topljenje leda i sve više temeperature vode mora i okeana svakako predstavljaju upozorenje, ali i ozbiljnu opasnost za morsku populaciju i podvodni živi svet.

Foto-ilustracija: Unsplash (Sara Kurfeß)

Mnoge ribe ugrožene su ovim promenama, te bi borbu za opstanak vodilo čak 60 odsto ispitanih riba do 2100. godine. Naravno, ukoliko klimatska kriza nastavi da preti istim tempom. Ukoliko se pak vlade sveta izbore da održe cilj – zagrevanje za 1,5 stepeni Celzijusa, velika je verovatnoća da bi broj ugroženih riba predstavljao „samo“ 10 odsto sadašnjih populacija.

Studiju je sproveo tim nemačkih istraživača koji su pratili podatke za oko 700 slatkovodnih i morskih vrsta ribe širom sveta, u različitim klimatskim zonama.

Iako su slična istraživanja ranije sprovedena pokazala da se promene temperature uglavnom odražavaju na odrasle jedinke, ovim je pokazano kako utiču na ključne životne faze u životu jedne ribe – koje se odnose na razmnožavanje i time i opstanak pojedinačnih vrsta.

U gotovo svim ispitanim slučajevima pokazano je da su negativnom uticaju povećane toplote vode u znatnoj meri izloženije ribe ženskog i muškog pola spremne za razmnožavanje.

Mnoge vrste već su do sada promenile svoje navike kako bi se prilagodile promenama u temperaturi – neke su otišle u hladnije vode. Ipak, postoji bojazan da većina neće uspeti da se tako brzo prilagodi naglim promenama u temperaturnoj razlici kojoj doprinose razorne ljudske aktivnosti.

Ne treba zaboraviti da se oko tri milijarde ljudi širom sveta oslanja na ribu i plodove mora kao sastavni deo ishrane, te bi ove posledice bile nemerljive i za ljudski rod.

Okeani apsorbuju 90 odsto viška toplote širom planete i zbog toga se neprestano dodatno zagrevaju već poslednjih 50 godina! Nažalost, iako je ova tvrdnja Ujedinjenih nacija dovoljno zabrinjavajuća, nedavno sprovedena istraživanja pokazala su da visoke temperature na površini vode već dovode do izumiranja mnogih vrsta.

Jelena Cvetić