Nemci podržavaju kupovinu električnih kola

Vesti | Mobilnost | Svet | Održivi razvoj

Nemačka će sa milijardu evra subvencionisati kupovinu električnih automobila sa ciljem da pomogne autoindustriji da bude konkurentnija na globalnom tržištu sve popularnijih vozila koja manje zagađuju životnu sredinu. Počev od maja, kupci električnih automobila dobijaće subvenciju od 4.000 evra a oni koju kupuju plug-in hibride 3.000 evra. Sada električni automobili čine manje od procenat ukupnog broja kola na nemačkim drumovima. Istovremeno, Folksvagen najavljuje 20 novih modela električnih automobila do kraja decenije.

volfgang-sojble-1Kako je rekao nemački ministar finansija Volfgang Šojble (Wolfgang Schaeuble), troškove subvencija za električne automobile podeliće vlada i autoindustrija. Vlada je za subvencije građanima koji kupuju električna kola namenila 600 miliona evra a još 400 miliona biće upotrebljeno za javne nabavke i izgradnju stanica za punjenje. Nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel) rekao je 27. aprila da je cilj da se broj električnih kola u Nemačkoj uveća sa 50.000 na pola miliona do 2020, što je samo polovina od prvobitno projektovanih milion vozila, prenela je agencija AP. Sada je na nemačkim putevima 45 miliona automobila. Za program subvencionisanja električnih kola već su se prijavili Folksvagen (Volkswagen), Dajmler (Daimler) i BMW a program je otvoren za sve nacionalne i strane proizvođače. Očekuje se da 600 miliona evra namenjenih subvencijama potraju do 2019. Novac će, prenosi britanski Gardijan, dobiti oni koji se prvi prijave i to za automobile ne skuplje od 60.000 evra, rekao je Šojble.

Kako je precizirano, 300 miliona evra iz predviđenog paketa biće upotrebljeno za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih automobila u gradovima i duž autoputeva dok će još 100 miliona otići za kupovinu električnih kola za saveznu vladu. Vladinim programom od milijardu evra biće subvenciosano 400.000 električnih automobila, čime će se taj segment ojačati do tačke kada električna kola postaju masovna na tržištu, rekao je na konferenciji za štampu vicekancelar i ministar ekonomije Gabrijel.

Vesna Vukajlović

Izvor: www.euroaktiv.rs