Širom sveta, održani klimatski protesti sa sloganom „Nemamo plan(etu) B!“

Juče 20. septembra ulice mnogih svetskih gradova postale su scenografija za proteste đaka i studenata sa ciljem da donosioci odluka pooštre akcije za zauzdavanje klimatskih promena. Među njima je bila i naša prestonica.

Foto: Screenshot (Twitter)

Demonstracije su se dešavale u više od 150 zemalja širom Evrope, Afrike, Azije, Australije i Severne i Južne Amerike.

Procenjuje se da je četiri miliona mladih napustilo časove i paradiralo noseći u rukama transparente sa natpisima poput „Naša budućnost je na vašim plećima“ i „Prestanite da poričete smrt Zemlje“. Na frontu sa političkim zvaničnicima i klimatskim promenama podržale su ih i starije generacije zabrinute za to kakvu planetu ostavljaju svojim naslednicima.

Pokret pod nazivom „Petkom za budućnost“ je inspirisan šesnaestogodišnjakinjom iz Švedske Gretom Tunberg koja je tokom avgusta 2018. godine protestvovala ispred nacionalnog parlamenta sa zahtevom za ozbiljniju političku akciju u borbi protiv klimatskih promena.

Greta je uzela učešće u protestu u Njujorku gde je došla kako bi 23. septembra održala govor na Samitu o klimatskim akcijama Ujedinjenih nacija. S obzirom na to da ne koristi avio-prevoz usled ogromne količine štetnih gasova koju u atmosferu emituju avioni, u Sjedinjene Američke Države je došla jedrilicom sa solarnim panelima i podvodnim generatorima za proizvodnju čiste električne energije. Putovanje je trajalo dve nedelje.

Foto: Screenshot (Twitter)

„Situacija je hitna. Naš dom je zahvaćen vatrom! To nije isključivo dom omladine – svi živimo ovde, vatra nas ugrožava sve“, rekla je tinejdžerka okupljenoj masi. Izrazila je nadu da će vođe na predstojećem samitu dokazati da su čule glas demonstranata i zaključila da promena dolazi, bez obzira na to da li se to njima dopada ili ne.

Jelena Kozbašić