Nemački „RWE“ odustao od izgradnje kolosalnog vetroparka u Velikoj Britaniji

Svet

Nemački „RWE“ odustao od izgradnje kolosalnog vetroparka u Velikoj BritanijiNemački energetski gigant „RWE“ je izdao saopštenje za javnost u kom obrazlaže zašto neće nastaviti sa prvobitnim planom izgradnje kolosalnog vetroparka, vrednosti 4 miijarde funti, u Bristolskom kanalu na obalama severne Britanije.

Predstavnik „RWE“ je izjavio da je u poređenju sa drugim mogućnostima, na i van obala Velike Britanije, i u svetlu značajnih tehničkih poteškoća specifičnih za regiju, a indentifikovanih iz ekstenzivnog istraživanja, za sada, za njihovu kompaniju nije isplativo da nastavi sa razvijanjem projekta u zoni Bistolskog kanala. Pored toga, postojao je i žestok otpor grupa koje se zalažu za očuvanje životne sredine.

Atlantski Niz (Atlantic Array) je trebalo da bude jedan od najvećih vetroparkova na svetu sa cak 240 turbina koje bi proizvodile cak 1200MWh struje, napajajući 900.000 domaćinstava.

Direktor kompanije za (offshore) vetrove, Pol Kovling (Paul Cowling) rekao je da kompanija nije lako donela ovu odluku, ali da sada nije pravo vreme da nastave razvijanje ovog projekta, uz najavu da će nastaviti da se fokusiraju na druge, tehnički manje zahtevne projekte.

Prema rečima predstavnika odeljenja energetike i klimatskih promena, ova odluka doneta je isključivo iz tehničkih razloga i pokazatelj je mnogih kompleksnih izazova koji prate konstrukciju ovakvog vetroparka, poput obavljanja istraživanja u dubokoj vodi i u nepovoljnim uslovima na morskom dnu.

Velika Britanija ima potencijala i cilj za proizvodnjom značajnih količina energije iz vetra do 2020. godine pa stručnjaci navode da će odluka kompanije „RWE“ značajno otežati britanskoj vladi da dostigne planirani cilj proizvodnje od 15% proizvodnje i potrošnje energije iz obnovljivih izvora od ukupne potrošnje energije. Raniji izveštaji ukazuju da Velika Britanija nije uspela ni da ispuni cilj za 2011/2012. kada je generisala 3,8% energije iz obnovljivih izvora umesto planiranih 4%.

N.M.