Nemačka zainteresovana za ulaganje u oblast EE i OIE u BiH

Foto-ilustracija: Pixabay

U ponedeljak 25. januara 2016. godine održan je sastanak između predstavnika Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Ambasade Nemačke u Bosni i Hercegovine.

Ambasador Nemačke u Bosni i Hercegovini njegova ekselencija gospodin Kristijan Helbah izjavio je da je Nemačka zainteresovana za ulaganje u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i kogeneraciju. On je dodao da postoji mogućnost saradnje sa Nemačkom bankom za obnovu i razvoj (KfW) čiji fond iznosi 300 miliona evra, a istakao je i da će zatražiti povećani angažman Energetske zajednice kada je reč o usklađivanju zakonodavstva Bosne i Hercegovine sa direktivama Evropske unije.

Federalni minister energije, rudarstva i industrije gospodin Nermin Džindić dodao je da je na sastanku bilo reči i o radu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, kao i o modalitetima saradnje Bosne i Hercegovine i Nemačke u oblasti nadležnosti resornog ministarstva. Istakao je i da je zakonska regulativa u oblasti energetike jedan od preduslova za ulaganje u ovu oblast, kao i da je neophodna implementacija Trećeg energetskog paketa.

Sandra Jovićević