Nemačka razvojna banka zainteresovana za energetske projekte u Republici Srpskoj

Foto: Wikipedia/ Meteodub

Ministarka finansija Zora Vidović razgovarala je u Banja Luci sa Adamom Drosdzolom, novoimenovanim direktorom Kancelarije Nemačke razvojne banke (KfW) u BiH, o projektima u oblasti energetske efikasnosti, revitalizaciji i izgradnji vodovodne i kanalizacione infrastrukture, kao i razvojnim projektima u elektroenergetskom sektoru.

Delegacija Nemačke razvojne banke posebno je iskazala interes za projekte u oblasti energetike, gde se, nakon uspešno završene dve faze projekta revitalizacije hidroelektrane „Trebinje 1“, nastavlja treća faza s ciljem produženja radnog veka hidroelektrane.

„Veoma smo zahvalni Nemačkoj razvojnoj banci na spremnosti i volji za podršku RS i dosadašnjim uspešno realizovanim projektima, koji su od velikog značaja za njen razvoj“, izjavila je Vidović i dodala da je od posebnog značaja podrška lokalnim zajednicama od kojih će direktnu korist imati građani.

Istakla je da je nedavno entitetska vlada prihvatila grant sredstva KfW-a za projekat energetske efikasnosti u javnim zgradama, koji bi trebao dati doprinos približavanju standardima Evropske unije u oblasti energetske efikasnosti, saopšteno je iz Ministarstva finansija RS.

„Posebno smo zadovoljni činjenicom da KfW uz kreditna sredstva pruža i grantove, bez kojih bi opštinama i gradovima bilo veoma teško obezbediti potrebna sredstva za ključne projekte“, izjavila je ministarka finansija i navela da je jedan od uspešnih projekata vodosnabdevanje i odvođenje otpadnih voda u Banja Luci, za koji je obezbeđeno 18 miliona evra.

Izvor: Energetika.ba