Nemačka prva na listi u energetskoj efikasnosti

Svet

zastava-nemacke_660x330

Na listi 16 najvećih svetskih privreda u oblasti energetske efikasnosti, Nemačka se nalazi na vrhu dok su SAD i Australija pri dnu liste.

Listu određuje 31 različitih parametara među kojima su politika energetske efikasnosti i njena stvarna primena u zgradarstvu, industriji i saobraćaju.

Zbog povećanja efikasnosti u saobraćaju Italija je drugom mestu, dok se Evropska unija kao celina našla na trećem mestu. Kina i Francuska dele četvrto mesto, a na petom mestu se našla Velika Britanija.

Razlog zbog kojeg je Nemačka na prvom mestu prvenstveno se vezuje uz obavezu smanjenja potrošnje energije u stambenim i poslovnim zgradama za 20 odsto do 2020. godine.

Gospodin Filip Akerman, zamenik šefa misije pri nemačkoj ambasadi u Vašingtonu rekao je da je najjeftinija energija ona koju nismo morali ni da proizvedemo.

„Energetska efikasnost je, uz širenje obnovljivih izvora energije, ključna za transformaciju nemačkog energetskog sistema. Svaki kilovatsat električne energije koji ne potrošimo štedi fosilna goriva, mrežu i smanjuje potrebu za izgradnjom elektrana“, rekao je gospodin Akerman.

Analitičarka pri ACEEE i glavna autorka izveštaja gospođa Rejčel Jang zaključila je da postoji snažna ekonomska opravdanost za ambiciozne politike energetske efikasnosti.

„Zemlje koje efikasnije koriste energiju štede resurse u postizanju istih ciljeva, pa na taj način smanjuju troškove, čuvaju vredne prirodne resurse i dobijaju konkurentsku prednost u odnosu na ostale zemlje“, kazala je gospođa Kang.

izvor:B92 foto:rtv