Nemačka: Evropske energetske politike treba da se rešavaju u Evropi

Vesti | Svet

Foto-ilustracija: Wikimedia/Bair175

Ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas pozvao je Sjedinjene Američke Države da se ne mešaju u pitanja evropske energetske politike.

Pitanja evropske energetske politike treba da se rešavaju u Evropi, a ne u Sjedinjenim Američkim Državama, poručio je Mas na tradicionalnom novogodišnjem prijemu „Istočnog komiteta — Istočnoevropske asocijacije nemačke ekonomije“.

Prema njegovim rečima, „Severni tok 2“ nije isključivo nemački i ruski projekat, jer ima panevropski značaj.

Mas je istakao i da Nemačka ozbiljno shvata skepticizam partnera iz Srednje i Istočne Evrope u pogledu „Severnog toka 2“.

Osim toga, upozorio je američkog državnog sekretara Majka Pompea da uvođenje jednostranih sankcija „Severnom toku 2“ nije ispravan put.

Dodao je da sankcije nikada nisu same sebi cilj, već političko sredstvo i imaju smisla kada su, poput sankcija Evropske unija, vezane za jasne i izvodljive zahteve.

Nažalost, to se više ne odnosi na američke sankcije Rusiji, rekao je Mas, prenosi Sputnjik.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet biti 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Protiv realizacije gasovoda se zalaže nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od tranzita ruskog gasa, i SAD koje žele da izvoze svoj gas u Evropu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je više puta isticala da Berlin „Severni tok 2“ vidi kao komercijalni projekat, ali njegovu realizaciju vezuje sa očuvanjem tranzita ruskog gasa preko Ukrajine.

Milisav Pajević