Nema slobodnog kapaciteta za solarne elektrane

Srbija | Solarna

mre zelenasrbija.rs

Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo je obaveštenje u kome je navedeno da su u toku postupci po žalbama koje su stranke izjavile na rešenje resornog ministarstva od 13. novembra 2015. godine kojim su odbijeni svi zahtevi za sticanje statusa privremenog povlašćenog proizvođača, odnosno statusa povlašćenog proizvođača za solarne elektrane snage do 30kW na objektu, a koji su podneti od 16. marta do 9. septembra 2015. godine.

Kako je navedeno u saopštenju, dok se žalbeni postupci ne okončaju nije moguće rešiti kasnije zahteve, a zainteresovana lica koja žele status privremenog povlašćenog proizvođača električne energije, odnosno status povlašćenog proizvođača za solarne elektrane instalisane snage od 30kW do 500kW i na zemlji moraju imati u vidu da se oslobođeni kapacitet na ime elektrana za koje u roku nisu stečeni statusi povlašćenog proizvođača raspodeljuje jedino u slučaju donošenja posebnog pravilnika na osnovu člana 7a Uredbe o uslovima i postupku sticanja statusa povlašćenog proizvođača električne energije.

S obzirom na to da takav pravilnik još uvek nije donet svi zahtevi se odbijaju kao neosnovani zbog nepostojanja slobodnog kapaciteta.

Više informacija možete pogledati na sledećem linku.

Sandra Jovićević

foto: zelenasrbija.rs

izvor: mre.gov.rs