Nema prekoračenja zagađujućih materija u Vinči

Zamenik gradonačelnika Beograda gospodin Andreja Mladenović izjavio je za TV Pink da prema izveštaju Gradskog zavoda za javno zdravlje, koji na dnevnom nivou vrši monitoring u deponiji u Vinči, nema naznaka da ima bilo kakvog povećanja zagađujućih materija u vazduhu i nisu prekoračene gornje granice.

On je podsetio da Grad Beograd ima samo jednu deponiju i da je to veoma komplikovana situacija. Godinama je pokušavano da se još jedna lokacija urbanistički odredi za deponiju. Deponija je jedno veliko smetlište, ona nije uređena i koristi se tako da se otpad samo odlaže, ne postoje drugi procesi kao što se to radi u svetu. Dodao je da je 2015. godine raspisan međunarodni tender kako bi se na moderan način modernim pristupom rešavalo ovo pitanje. To podrazumeva da se otpad reciklira, sređuje i iz njega proizvodi energija. Taj projekat je još u toku i prijavilo se 11 ozbiljnih kompanija iz različitih delova sveta i došli smo do 5, od kojih očekujemo da početkom jula daju konačnu ponudu, nakon čega ćemo izabrati kompaniju koja će kroz javno-privatno partnerstvo preuzeti brigu o deponiji.

Nadam se da ćemo izabrati partnera koji će izdržati tržišnu utakmicu, a mi ćemo imati koristi u smislu proizvodnje energije, uređenja deponije i konačnog rešenja odlaganja otpada koji se sada taloži na mestu koje nije adekvatno, a u blizini je Dunava i stambenog naselja – rekao je Mladenović, dodajući da je vrednost investicije oko 300 miliona evra i da će se na na taj način konačno rešiti problem deponije u Vinči.

izvor: beograd.rs

Sandra Jovićević