Nema poreza na emisiju CO2 u novom kineskom zakonu

naKina je usvojila zakon o poreskim nametima na zagađenje životne u kojem se „ignoriše emisija ugljen dioksida“, koji predstavlja jedan od glavnih faktora globalnog zagrevanja, izveštava agencija Frans pres pozivajući se na veb stranicu najvišeg državnog zakonodavnog tela.

Stalni odbor Državnog narodnog kongresa (NPC) doneo je u nedelju prvi zakon o oporezivanju zagađivača, manje od dve nedelje nakon proglašenja „crvenog alarma“ u više od 20 gradova na severoistoku zemlje koji su se gušili u oblacima smoga.

Zagađivačima će se naplaćivati porez na zagađenje vazduha, vode i na buku, prema tekstu zakona objavljenom na zvaničnoj interent stranici NPC-a.

Međutim, CO2 se ne nalazi na listi na kojoj su kao zagađivači vazduha i vode uvršteni sumpor dioksid i sulfati, koji će se oporezovati počev od 1,2 juana (0,17 dolara) i 1,4 juana (0,20 dolara) po jedinici, respektivno.

Ovim zakonskim aktom je takođe predviđena mesečna naknada u rasponu od 350 do 11.200 juana (50 do 1.612 dolara) za buku.Zakon o porezu za zaštitu životne sredine stupiće na snagu 1. januara 2018.

Kina je najveći emiter gasova sa efektom staklene bašte na svetu, pošto se u velikoj meri oslanja na ugalj u proizvodnji struje za populaciju od 1,37 milijardi ljudi.

Taj energent takođe doprinosi velikim problemima sa kojima se zemlja suočava zbog smoga. Prošle nedelje u gradovima širom severoistočne Kine proglašen je „crveni alarm“ zbog zagađenja vazduha, zbog čega su preduzete hitne mere koje su obuhvatile čak i isključivanje velikog broja automobila iz saobraćaja i zatvaranje nekih fabrika. Zbog ekološke krize, kineski predsednik Sji Đinping je pozvao na razvoj čistih izvora energije u zemlji kako bi se smanjio smog, javila je državna novinska agencija Sinhua.

Izvor: tanjug.rs

V.V.