Zabrana otvaranja novih restorana u Dubrovniku

Vesti | Turizam | Region | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (June Liu)

Uvek impresivan za turiste, Dubrovnik se bori sa problemima koje sa sobom nosi masovni turizam. Upravo zbog toga, ograničen je broj kruzera u luci na dva dnevno tokom sezone, kao i smanjenje broja stolova na terasama restorana i kafića za 20 odsto.

Zbog toga će uvesti petogodišnju zabranu otvaranja novih restorana.

Odluka je još uvek na javnom savetovanju, ali se pretpostavlja da će biti doneta u decembru.

Gotovo svi restorani u Starom gradu Dubrovnika nameštaju stolove napolju, a ne unutar lokala. Zato će u narednih 5 godina biti zabranjeno postavljati stolove na javnim površinama u Starom gradu. Takođe, ukoliko neki restorani u tom periodu budu zatvoreni, ti prostori neće moći da se koriste za drugo poslovanje.

U planu je da se početkom godine broj stolova smanji za još 10 odsto, u odnosu na prethodnih 20 odsto.

Zauzvrat, sadašnjim ugostiteljima grad nudi zajam na 5 godina u odnosu na prethodni jednogodišnji zajam lokala.

Jelena Cvetić