„Nektar“ ulaže 7 miliona evra u obnovljive izvore energije

Foto-ilustracija: Unsplash (Євгенія Височина)

Kompanija „Nektar grupa“ saopštila je da će uložiti 7 miliona evra u obnovljive izvore energije tokom ove i naredne godine. Takođe, biće prvi proizvođač u regionu koji će uvesti ambalažu biljnog porekla, najavljeno je na predstavljanju prvog izveštaja o održivom razvoju ovog proizvođača.

Godišnji izveštaj o održivom razvoju je izrađen „kako bismo pokazali šta smo do sada uradili i kakvi su nam planovi kako bismo kreirali bolje okruženje za nas i našu decu“, objasnio je direktor kompanije Mihailo Janković. On je tom prilikom istakao da je cilj kompanije da se razvija u skladu sa zacrtanim ciljevima Ujedinjenih nacija i da stoga planira ulaganja u održivi razvoj i način poslovanja.

Za sada su od 17 ciljeva Ujedinjenih nacija ispunili 6 i nameravaju da ta broj bude veći. Već sprovode program energetske efikasnosti, te su tokom protekle godine potrošnju smanjili za 5 odsto i, prema rečima direktora kompanije, investiraju u postrojenje na biogas.

Što se tiče ambalaže, za sada je reciklabilno 84 odsto, a krajnji cilj je da bude apsolutno reciklabilna, na bazi šećerne trske.

U planu je i unapređenje sistema prikupljanja reciklabilnog otpada u saradnji s lokalnim samoupravama, kao i poboljšanje efikasnosti korišćenja voda do 2027. za najmanje 15 odsto i uvođenje sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Ovom inicijativom planira se smanjenje emisije štetnih gasova za 20 odsto do 2030. godine.

Kompanija je osnovana 1998. kao porodično preduzeće, a sada broji šest fabrika u regionu i izvoz u više od 60 zemalja, što premašuje 30 odsto proizvodnje. Sarađuje sa više od 10.000 poljoprivrednika, organizujući brojne edukacije o povećanju produktivnosti prinosa, ali i zaštiti životne sredine.

Prošle godine su napravili najveću plantažu organskog voća u Srbiji, u Vladičinom Hanu, koju planiraju da prošire do 2022 na 114 hektara površine.

Jelena Cvetić