Nekada najveća, danas najzelenija zgrada na svetu – Empire State Building (FOTO) (VIDEO)

Foto: Pixabay

Čuvena zgrada u Njujorku „Empajer Stejt bilding“ (Empire State Building), koja poseduje zlatni LEED sertifikat za energetsku efikasnost, nedavno je postavila i zeleni krov. Ovaj krov se prostire na 845 kvadratnih metara, a sastoji se od četiri dela. Postavljen je na dvadeset prvom, dvadeset petom i tridesetom spratu, a instalaciju je izvršila kompanija „Xero Flor“ koja se bavi postavljanjem zelenih krovova u Americi i Kanadi.

Zeleni krovovi, osim estetske, imaju i ulogu prečišćavanja vazduha i kišnice, kao i filtriranja atmosferskih padavina.

Ova zgrada je smanjila i potrošnju svoje energije za 38% upotrebom novih tehnologija. Postavljeni su trostruki prozori čiji je koeficijent izolacije gotovo identičan zidovima, a svih 6500 prozora u zgradi zamenjeno je specijalnim oknima koji leti smanjuju toplotu, dok je zimi zadržavaju. Osim toga, postavljene su i štedljive sijalice. Projekat je koštao oko 20 miliona dolara.

Foto: Pixabay

Inače, „Empajer Stejt bilding“ je vlasnik zlatnog LEED sertifikata koji dodeljuje Savet zelenih zgrada SAD-a (US Green Building Council – USGBC). Ovaj standard započet je 1994. godine, a do sada se osim u SAD-u primenjuje i u preko više od 40 zemalja sveta. LEED sertifikacija može biti zatražena za objekat koji je izgrađen, ali i za onaj koji je u planu, a odluka je transparentna s obzirom da je svaki podatak dostupan javnosti. U zavisnosti od broja bodova objekat može posedovati osnovni, srebrni, zlatni ili platinasti LEED sertifikat.

S.J.