Neizvesna izgradnja gasnog čvorišta između Turske i Grčke

Srbija | Gas

Ukraine Russia Gas

Direktor JP „Srbijagas“ gospodin Dušan Bajatović izjavio je da očekuje da će gasovod „Južni tok“ ipak biti izgrađen, samo je pitanje kada. Prema njegovim rečima, izgradnjom ovog projekta Srbija bi dobila oko 2,2 milijarde evra, dok je rizik od nerealizacije projekta sveden na 30 miliona evra. On je istakao i da je podzemno skladište gasa „Banatski Dvor“ puno, kao i da Srbija dnevno proizvede oko 1,3 miliona kubnih metara gasa, tako da neće biti problema sa snabdevanjem ovim energentom. Gospodin Bajatović je rekao i da Rusija isporučuje Srbiji oko 9 miliona kubika gasa dnevno, kao i da treba imati u vidu da je kompanija „Gasprom“ otpisala kamate u vrednosti od 180 miliona evra za ugovorene, a nepreuzete količine gasa u proteklih par godina.

Podsetimo, nakon izjave predsednika Rusije gospodina Vladimira Vladimiroviča Putina da će realizacija projekta „Južni tok“ biti obustavljena i da će se umesto ovog gasovoda graditi gasovod preko Turske, Evropska komisija dobila je i zvaničnu potvrdu o obustavi realizacije gasovoda „Južni tok“.

Na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare koja je održana krajem prošle nedelje predsednik Rusije gospodin Vladimir Vladimirovič Putin izjavio je da izgradnja gasnog čvorišta između Grčke i Turske zavisi od Evropske unije, odnosno od toga da li Evropa želi da ima redovne i sigurne isporuke gasa ili ne. On je dodao i da bi ovaj gasovod išao preko Makedonije i Srbije do Austrije.

Kapacitet gasovoda će biti 63 milijarde kubika gasa od čega će 14 milijardi kubika biti namenjeno Turskoj, a ostatak će biti namenjen evropskim potrošačima. Početak ovog gasovoda biće u gradu Krasnodarsku u Rusiji, a biće izgrađen po dnu Crnog mora.

Sandra Jovićević

foto: rtv.rs