Nedovoljna iskorišćenost geotermalnih izvora

Srbija | Geotermalna

geotermalni izvor croenergo.eu

Republika Srbija ima veliki potencijal u geotermalnoj energiji, ali se ovaj resurs nedovoljno koristi. Samo oko jedne petine geotermalnih voda je iskorišćeno, i to uglavnom za banjska lečenja.

Direktor Banje Junaković gospodin Dragomir Obradović u intervjuu za dnevni list „Blic“ istakao je da ova banja od 1983. godine koristi geotermalne izvore. Prema njegovim rečima, od „Naftne industrije Srbije“ nabavlja se termomineralna voda od 51,8 stepeni Celzijusa, koja se osim za lečenje koristi i za grejanje, ali i kao sanitarna voda. On je dodao da se pomoću električne energije voda sa izvora sprovodi po sobama čime se postižu značajne uštede.

Direktor Banje Kanjiža gospođa Slobodanka Drndarski izjavila je za „Blic“ da se u ovoj banji termomineralna voda koristi i kao energent. Kako je navela, topla voda 45 i 64 stepeni Celzijusa ulazi u kotlarnicu i prolazi kroz sistem koji sa nje skida toplotu, a zatim se tom toplotom greje tehnička voda u radijatorima.

Od ukupne iskorišćenosti geotermalnih izvora preko 43 odsto koristi se za banjsko lečenje, oko 38 odsto koristi se za zagrevanje objekata, nešto više od 11 odsto koristi se za tehnološke potrebe u industriji dok se oko 6 odsto koristi za rekreaciju.

Sandra Jovićević

foto: croenergo.eu