Nebeski fenomen na koji ni NASA nema odgovor

Vesti | Svet

Neverovatne fotografije zabeležile su nebeski fenomen nazvan STEVE (engleska skraćenica za „Snažno poboljšanje brzine toplotne emisije“), koji već godinama zbunjuje Nasine naučnike.

Zaslepljujući slop svetla prvi put je primećen 2015. godine, ali stručnjaci koji se bave proučavanjem svemira i dalje ne mogu da dokuče o čemu se tačno radi.

„Stiv“ se manifestuje kao ljubičasto-bela traka svetlosti koja se dijagonalno proteže stotinama kilometara kroz atmosferu prema horizontu. Često je prati „linija od zelenih tačaka koje plešu u pozadini“.

NASA ga opisuje da je „poput polarne svetlosti“, sa razlikom što polarna svetlost prekriva nebo zelenim kovitlacima blizu Zemljinih magnetnih polova.

Časopis „AGU Advansiz“, objavio je početkom oktobra studiju tokom koje su Nasini istraživači pregledali na stotine sati snimaka fenomena „Stiv“ u pokušaju da pronađu novu strukturu koju su nazvali „pruge“.

„Pruge“ su male mrlje zelenog svetla koje se, ponekad, pružaju horizontalno od dna prema vrhu krivudajući 20 do 30 sekundi pre nego što nestanu.

Jedan trag o poreklu „pruga“ dolazi iz njihove zelene boje, koja je identična boji oboda „Stivove“ svetlosti. Prema istraživačima, ova zelena talasna dužina povezana je sa emisijama atomskog kiseonika u atmosferi. Verovatno je da se turbulentne čestice u „Stivu“ sudaraju i brzo zagrevaju kiseonik iz ambijentalnog vazduha stvarajući na nebu sićušne zelene plamičke koje se provlače ispod „ograde“, dok polako izbijaju van okvira svetlosti.

Možda i nije tako. Ove „pruge“ su toliko nove za nauku da istraživači tvrde da je znanje koje imamo o njima samo „vrh ledenog brega“, kako se i navodi u saopštenju Elizabete MekDonald, svemirske naučnice iz Nasinog centra za svemirske letove u Merilendu.

Iako još uvek nema objašnjenja šta je uzrok nastanka ovog svetlosnog fenomena, jedno je sigurno – u pitanju nije obična polarna svetlost, već nešto mnogo složenije i još uvek nepoznato naučnicima.

Jovana Canić