Navodnjavanje uz pomoć sunca

Srbija | Solarna

rep sargarepa1_620x0Marko Čarnić, povrtar iz Begeča, prvi u našoj zemlji ugradio sistem za navodnjavanje na solarni pogon. Vreli letnji dani više neće brinuti Marka Čarnića, povrtara iz Begeča pored Novog Sada. Za Čarnića, jednog od najvećih proizvođača šargarepe, ne samo u Srbiji, već i u regionu, od juče radi i sunce. Deo njegovih oranica, zasejanih šargarepom, zaliva se sistemom za navodnjavanje koji pokreće solarna energija, prvim ove vrste u Srbiji.

Čarnić, kako objašnjava dok pokazuje sistem sa 27 solarnih panela postavljenih odmah uz magistralni put, obrađuje oko 200 hektara na kojima šargarepa zauzima najveći deo. Godišnje na tržište plasira oko 7.000 tona ovog povrća. Skladišti ga u modernoj hladnjači, nedavno sagrađenoj, kapaciteta 6.000 tona.

– Ovaj sistem, posmatram kao investiciju u budućnost, koja će efekte pokazivati i više od 20 godina, jer se njime postižu značajne uštede, pre svega u gorivu. Time postajemo konkurentniji, a to je izuzetno značajno kada nam predstoji smanjenje carinskih zaštita i dolazak proizvoda iz EU, na naše tržište.

Čarnić objašnjava kako će mu se investicija od 28.000 evra isplatiti za najviše tri godine, i kako je u finansiranju, ali i pronalaženju kompanije koja se bavi postavljanjem sistema za navodnjavanje sa solarnim panelima, imao maksimalnu podršku Prokredit banke, kao i da će brzo ovim sistemom navodnjavati 14 hektara. Za postavljanje sistema odabrao je njivu nedeleko od hladnjače, kako bi obezbeđenje ovog objekta motrilo i na panele.

Vesna Vukajlović

www.novosti.rs