Naučnik odgovoran za rođenje genetički modifikovanih bliznakinja otpornih na HIV pred smrtnom kaznom?

Vesti | Svet

U oktobru prošle godine naučni eksperiment kineskog biofizičara Hea Đijankuija krunisan je navodnim rođenjem bliznakinja otpornih na HIV virus koji izaziva sidu. U javnosti poznat kao „kineski Frankeštajn“, Đijankui je metodama genetičke modifikacije stvorio Lulu i Nanu čiji je dolazak na svet objavio na društvenoj mreži YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=th0vnOmFltc. Ipak, ostaje pitanje da li se ovakve genetičke manipulacije kose sa etičkim principima pa čak i zakonima.

Foto: Wikipedia/The He Lab

Prema tvrdnjama ovog kineskog naučnika, Lulu i Nana su plod vantelesne oplodnje. Geni embriona bili su izmenjeni kako bi se sprečilo da devojčice, čiji je otac HIV pozitivan, imaju ovaj virus.

Pored Marka i Grejs, roditelja bliznakinja, projektu se, na dobrovoljnoj osnovi, priključilo još sedam parova, od kojih se jedan povukao. Svi muški partneri, obuhvaćeni istraživanjem, imali su HIV. Đijankuijev tim je korišćenu tehniku najpre isprobao na miševima i majmunima.

Đijankui smatra da su rezultati njegovog projekta posebno značajni za zemlje u razvoju kako bi se sprečila zaraza HIV-om. „Iskreno verujem da ovo otkriće neće da pomogne samo jednom usamljenom slučaju, već milionima dece s obzirom na to da vakcina protiv HIV virusa nije dostupna… Osećam se ponosno“, izjavio je. „Uređivanje gena jeste i treba da ostane tehnologija za lečenje. Povećanje koeficijenta inteligencije ili odabir boje kose ili očiju nije nešto što bi uradio roditelj koji voli svoje dete. Shvatam da će moj rad da bude kontroverzan, ali verujem da je ovaj metod neophodan porodicama i zbog njih sam spreman da prihvatim kritike“, zaključio je on.

Iako je u njemu probudio ponos, Đijankuijev medicinski poduhvat je izazvao zabrinutost ostatka naučne zajednice zato što se menjanjem gena jedne osobe potencijalno i na neočekivani način menjaju i geni njenih potomaka, te posledično čitave ljudske vrste. Pri tom uvek postoji šansa da zahvat rezultuje i nenameravanim genetičkim modifikacijama i lošim uticajem na ljudsko zdravlje s obzirom na to da je ova grana biotehnologije tek u povoju.

Mnogi su njegova saznanja označili kao uznemiravajuća, nepredvidljiva i neodgovorna, a Kinezi su uplašeni da su bacila negativno svetlo na njihovu naučna i tehnološka ostvarenja.

Strani stručnjaci naglasili su da je Đijankuijev ogled kreirao neprihvatljiv rizik zarad upitne medicinske svrhe. „Reč je o naučniku koji menja ljudsku vrstu, o čemu postoji samo YouTube video, ne i naučni izveštaj. To je gotovo nestvarno“, rekao je Erik Topol, osnivač i direktor istraživačkog instituta u San Dijegu Scripps. „Ovaj tip je neverovatno odvažan i bestidan. Prvi put u istoriji, on je moćan alat iskoristio bezobzirno i bez valjanog objašnjenja“, dodao je Topol.

Povrh toga, njegov rad bio je i nezakonit. Sju Nanping, zamenik kineskog ministra za nauku i tehnologiju, skrenuo je pažnju da je Đijankui, svojim eksperimentom, prekršio državne zakonske propise. „Kina je zabranila korišćenje tehnologije uređivanja gena na ljudskim embrionima“, kazao je Nanping, dodavši da će svi istraživači koji su učestvovali u projektu da budu kažnjeni po završetku istrage.

Sam idejni tvorac bliznakinja Lulu i Nane mogao bi da bude suočen sa optužbama za podmićivanje i korupciju, koje se u njegovoj domovini neretko kažnjavaju smrću.

He Đijankui je do februara 2018. godine radio u laboratoriji Univerziteta za nauku i tehnologiju u Šenženu, ali je tada uzeo neplaćeno odsustvo. Univerzitet nije znao za njegov rad na genetičkim modifikacijama embriona, a mediji spekulišu da je Đijankui svoj projekat finansirao sopstvenim sredstvima.

Jelena Kozbašić