Naučnici razvijaju baterije koje se pune na CO2

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: pixabay

Ah, baterije na telefonima. Imaju običaj da se isprazne baš kada nam trebaju najviše. Ono što je dobro jeste da se litijumske baterije sve više i više unapređuju i traju sve duže. Ali zar ne bibilo idealno kada bi baterija mogla da se puni sama i to bez punjača?

Zapravo takva baterija je već u pripremi a da stvari budu još bolje naučnici razvijaju bateriju koja bi mogla da se napaja na ugljen-dioksid.

Tim naučnika sa Instituta tehnologije u Masačusetsu osmislio je prototip baterije koja koristi ugljen-dioksid koji je sakupljen iz procesa jedne elektrane. Trenutno, elektrane koje imaju ovaj sistem za prikupljanje ugljen-dioksida traže 30% energije koje generišu samo da bi „zarobile“ i skladištile ugljen-dioksid koji elektrana emituje u procesu proizvodnje električne energije. Svaki proces koji bi mogao da poboljša energetsku efikasnost ovakvog postrojenja bio bi  revolucionaran.

Tu na scenu stupaju ovi istraživači. Oni su razvili novi pristup uz pomoću kog prikupljaju otpadne proizvode elektrane i koriste ih kako bi napravili osnovnu komponentu za baterije. Oni ugljen-dioskid elektrohemijski obrađuju i onda testiraju na koji način mogu da ga iskoriste u procesima punjenja baterija.

Iako je ovaj izum u početnim fazama jednom kada se bude realizovao, ove baterije će moći da se pune uz pomoć ugljen-dioksida i u tom procesu će ga pretvarati u čvrstu materiju. Trenutno baterija traje čitavih 10 punjenja.

„Litijum-ugljenične baterije su koncept budućnosti ali kada stignu do nas biće nam od velike koristi da smanjimo emisije gasova staklene bašte,“ rekao je jedan od naučnika.

Milan Zlatanović

Izvor: sustainability-times