Naučnici prognoziraju El Ninjo za početak 2019. godine

Vesti | Svet | Klimatske promene

Foto: pixabay

Svetska meteorološka organizacija upozorila je da postoji 80% šanse da se u naredna tri meseca formira meteorološka pojava poznata kao El Ninjo. Ova pojava dovodi do promena temperatura u Pacifiku što prozrokuje ekstremne vremenske uslove, poput suša i poplava širom sveta.

Poslednji El ninjo dogodio se 2016. godine a prouzrokovao je ekstremno odumiranje korala kao i temperature koje su te godine obarale rekorde.

Predviđa se da ovaj El Ninjo neće biti jak kao prethodni. „Očekujemo da ovaj El Ninjo ne bude jak kao onaj koji se dogodio na prelazu između 2015. na 2016. godinu koji je doneo suše, poplave i ogromna odumiranja korala,“ rekao je Maks Dili, direktor ogranka za prognozu u Svetskoj meteorološkoj stanici. „I dalje, on može znatno uticati na padavine i temperature u mnogim regionima sveta i veoma uticati na poljoprivredu, snadbevanje vodom i na javno zdravlje. Takođe može podići globalnu temperaturu za 2019. godinu.“

Naučnici su naslutili pojavu El Ninja još u maju, a kako je godina odmicala bili su sve sigurniji. Iz organizacije su javili da se u nekim delovima Pacifika već prepoznaje temperatura koja se može okarakterisati kao početak ovog klimatskog fenomena, ali druge pojave koje on nosi sa sobom se još nisu odigrale.

Šanse za jake suše biće velike u predelu od Kariba do južne Afrike a obilne padavine se mogu očekivati u delovima Amerike i Evrope. El Ninjo uticaće na to da prvi deo zime bude sa više padavina i više vetra a druga polovina biće suvlja i hladnija. Treba napomenuti da i drugi faktori ulaze u proračun i da naučnici ne mogu tačno predvideti vremenske uslove za naredni period.

Prema procenama, temperatura vode u Pacifiku biće za 1.2 stepena veća nego inače. Klimatske promene koje su prouzrokovane aktivnostima ljudi čine ovaj prirodni fenomen intenzivnjim.

Milan Zlatanović