Naučnici našli način da produže rok mlečnim proizvodima

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: pixabay

Da li vam je dosta toga da prosipate pokvareno mleko u sudoperu? Naučnici sa Univerziteta Kornel u Njujorku su upravo našli način da izbegnemo kvarenje mleka. Ovo otkriće može nam pomoći da drastično smanjimo rasipanje hranom i samim tim smanjimo velike količine emisija ugljen dioksida mlečne industrije.

Ovo istraživanje objavljeno je u magazinu The journal of dairy science. Istraživači su se fokusirali na bakterije koje prežive proces patsterizacije. Ove bakterije se množe unutar tečnosti i proizvode kiseli ukus i loš miris koji nam signalizira da se mleko pokvarilo.

U raznim ekperimentima koje su sproveli otkrili su da male promene temperature usporavaju razmnožavanje ovih bakterija. Dodatno hlađenje mleka stvara uslove koji nisu pogodni za razmnožavanje bakterija i samim tim produžava životni vek mlečnog proizvoda.

Ako se čuva na 6 stepeni oko 66% mlečnih proizvoda se pokvari za 21 dan. Ako se temperatura smanji na 4 stepena samo 9% mlečnih proizvoda se pokvari za isti vremenski period. Druge metode poput mikrofiltracije takođe produžavaju trajanje proizvoda.

Korist ovog modela je očigledan, a dugoročni potencijal mogao bi da se pokaže korisnim u upravljanju roka druge vrste hrane a ne samo mlečnih proizvoda. Ovo znači da bi jednog dana proizvođači i potrošači mogli da imaju daleko veću kontrolu nad hranom koju čuvaju u frižideru. Ovo bi moglo biti dobro za novčanike potrošača a takođe bi drastično smanjilo rasipanje hranom. Danas se 20% mlečnih proizvoda godišnje odbaci.

Milan Zltanović

Izvor: sustainability-times