Nastavlja se edukativni program Privredne komore Srbije posvećen IPARD-u

Vesti | Srbija

Foto: IPARD

Edukativni program Privredne komore Srbije, posvećen IPARD programu, biće realizovan, zbog velikog interesovanja poljoprivrednih proizvođača i privrednih društava i u februaru i u martu, u opštinama Kraljevo, Kruševac, Kragujevac, Novi Sad, Zrenjanin, Kikinda.

U januaru je održan niz radionica na ovu temu, koje je pohađalo više od 400 učesnika.

IPARD II je pretpristupni program Evropske unije, koji pruža investicionu podršku od oko 230.000.000 evra, od čega je 175.000.000 iz EU a deo je participacija države za jačanje konkurentnosti sektora proizvodnje i prerade hrane i postepeno prilagođavanje standardima EU u oblastima higijene, bezbednosti hrane, veterine i zaštite životne sredine, kao i diverzifikacije ruralne ekonomije.

Kroz program će se podržati i uspostavljanje proizvođačkih grupa, ruralna infrastruktura, obuka, uključujući i savetodavne službe, agroekološke šeme, kao i lokalne inicijative.

Ovim programom zemlje kandidati za članstvo u EU pripremaju se za korišćenje sredstava Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD). IPARD II program, koji je odobrila EU, usvojen je zaključkom Vlade Republike Srbije.

Inače, ovo je prva pomoć ove vrste koja je namenjena direktno korisnicima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima – pravnim i fizičkim licima.

Milisav Pajević