Nastavak saradnje UNDP-a i Privredne komore Srbije

Srbija

27-04-2016 - Potpisivanje memoranduma o saradnji UNDP PKS (9)

U prostorijama Privredne komore Srbije danas je potpisan Memorandum o razumevanju radi unapređenja zajedničkih aktivnosti na podršci razvoja srpske privrede. Memorandum su potpisali predsednik Privredne komore Srbije gospodin Marko Čadež i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji gospođa Irena Vojačkova Solorano.

Gospodin Čadež je ovom prilikom izjavio da je saradnja ove dve institucije nastavljena potpisivanjem pomenutog memoranduma. Kako je istakao, u julu prošle godine potpisan je Sporazum o izradi specijalizovanog portala za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost u okviru kojeg će biti omogućena prva internet trgovina biomasom i pratećom opremom. Naveo je da je Privredna komora Srbije partner UNDP i Ministarstva rudarstva i energetike na projektu koji se odnosi na energetsku efikasnost i uvođenju novih sistema i mera energetske efikasnosti u industriju. Dodao je da će Privredna komora Srbije uskoro uvesti Informacioni sistem za energetski menadžment u svojim objektima u Beogradu, a čime će postati jedan od promotera sistema za monitoring potrošnje energije i vode u realnom vremenu. Ovaj sistem će biti implementiran u okviru realizacije projekta „Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji”.

Gospođa Vojačkova Solorano istakla je da su UNDP i Privredna komora Srbije do sada uspešno sarađivali na projektim u oblasti energetike, kao i da očekuje da će saradnja biti proširena i na druge oblasti. Ona je dodala da je biomasa veliki potencijal Republike Srbije, ali da bi trebalo unaprediti svest građana o njenom značaju.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs