NASA organizuje žensku šetnju svemirom

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Prva šetnja svemirom namenjena isključivo ženama, održaće se 29. marta u organizaciji NASA-e.

Astronautkinje En Meklejn i Kristina Koh, biće astonautski par koji će predvoditi šetnju sa Međunarodne svemirske stanice (ISS), saopštili su prethodne nedelje potparoli agencije NASA.

Ovo nije prvi put da žene borave u svemiru ali ovaj put će specifičan i jedinstven po tome što će ceo poduhvat izvesti samo žene.

Ketrin Hamblon, iz NASA-e, rekla je da će nedelju dana pre šetnje biti tačno pojašnjeno šta će astronautkinje raditi, dodajući da se njihov zadatak može promeniti.

Astronautskom paru Meklejn i Koh pomagaće još jedna žena sa Zemlje, Kristen Faciol. Faciol je kontrolorka iz Kanadske svemirske agencije. Meklejn je trenutno deo grupe koja se nalazi na ISS-u sa još dva astronauta i jednom kosmonautom. Ta će se brojka udvostručiti nakon 14. marta. Ruski svemirski brod Sjouz biće lansiran sa kosmodroma u kazahstanskom Baikonuru.  Koh je članica Ekspedicije 59 dok je Meklejn trenutno pripadnica posade tročlane Međunarodne svemirske stanice.

Pre izlaska u svemir s Kristinom Koh, Meklejn će 22. marta u još jednu šetnju sa ruskim kolegom Nikom Hagom.
Valentina Tereškova je 1963. bila prva žena ikada koja je poletela u svemir.  Prva žena koja je šetala svemirom bila je Svetlana Savitskaja, 25. jula 1984. godine a rekord u najvećem broju odlazaka u svemir drži Pegi Vitson, koja ih ima 10.