Narodni muzej u Kikindi: Otvorena izložba „Priroda Vojvodine“

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Povodom Svetskog dana močvarnih područja, u Narodnom muzeju Kikinda otvorena je izložba fotografija „Priroda Vojvodine“. U okviru izložbe, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je izložio 40 fotografija zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta u Vojvodini. Izuzetnih 40 fotografija predstavljaju rad devet autora i najbolja su ilustracija posebnosti i lepote prirode Vojvodine. Autori fotografija su: Jaroslav Pap, Jovan Lakatoš, Jožef Gergelj, Vladimir Dobretić, Katarina Paunović, Geza Farkaš, Predrag Kostin, Darko Timotić i Dragiša Savić. Tokom trajanja izložbe, biće organizovane i projekcije višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma „Bele rode moje ravnice“ iz produkcije Pokrajinskog zavoda, autora dr Olivera Fojkara i Dušana Čekića.

Močvarna područja na tlu Vojvodine nekada su isušivana kako bi se došlo do plodnog zemljišta, a danas se borimo da sačuvamo preostala vodena staništa koja su dragoceni rezervoari slatke vode, ali i prirodni rezervati bogatog biljnog i životinjskog sveta, zaštićenih vrsta – naglašeno je, između ostalog na otvaranju izložbe. Izložba je realizovana na obostrano zadovoljstvo Narodnog muzeja Kikinda i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Izložba će biti otvorena do 26. februara 2018.godine.

„Mi u Srbiji imamo 10 međunarodno priznatih vodenih staništa (Ramsarska konvencija). Od tog broja čak osam staništa je na prostoru Vojvodine. Naša želja i najvažniji cilj je da promovišemo ova zaštićena dobra, da u njima razvijamo eko-turizam, da ona ostanu prostor za dalji razvoj biljnih i životinjskih vrsta“, naglasio je dr Oliver Fojkar, načelnik Odeljenja za promociju edukaciju i odnose sa javnošću Pokrajinskog zavoda i koautor dokumentarnog film „Bele rode moje ravnice“.

Jedan od autora Darko Timotić, stručnjak Pokrajinskog zavoda je istakao koliko je važno da fotografi budu dobro edukovani da bi kvalitetno radili taj posao: „Da biste bili dobar fotograf prirode, pored zanatskog umeća, morate voleti taj posao i imati neke specifična znanja, kako biste znali u koje doba dana i godine da tražite neku životinju ili biljku. Većina autora fotografija su diplomirani biolozi, geolozi ili paleontolozi. Ove fotografije su pre svega zaštitarske, ali smo pokušali da na umetnički način pokažemo retke biljne i životinjske vrste“.

Izložbu je otvorio Miodrag Bulajić, član Gradskog veća Kikinde zadužen za privredu, mala i srednja preduzeća i zaštitu životne sredine. On je istakao da vodena područja predstavljaju centre biološke raznovrsnosti sa specifičnom florom I faunom: “ Danas možemo da vidimo 40 divnih fotografija, devet autora, koji su pokazali da svojim znanjem, umećem i ljubavlju mogu da naprave ovako lepo delo. Njihovo oko zabeležilo je sve najbolje što priroda može da nam pruži. Kažu da slika govori više od 1000 reči, tako da je ova izložba predstavlja svojevrsnu knjigu“.

Izložba „Priroda Vojvodine“ svojevrsni je apel upućen svima nama da se prirodna staništa i zaštićene vrste moraju sačuvati, a da je doprinos svakoga od nas u toj misiji dragocen.

Izvor: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode