Narednih dana stiže rešenje za problem sa strujom u poplavljenim područjima

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Unsplash (
Easton Mok)

Kiša koja je sredinom meseca padala bez prekida, izazvala je pojavu bujičnih potoka i velike probleme na jugu naše zemlje. Pojedina naselja su poplavljena, mnoga seoska domaćinstva nemaju struju, a zbog izlivanja reka u opštinama Doljevac, Bojnik i Vlasotince proglašena je i vanredna situacija.

Zbog poplava približno 9.500 korisnika i dalje nema redovno napajanje strujom, rekla je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i najavila da očekuje da bi taj problem trebalo da bude rešen u narednih pet do šest dana, ako ostanu ovakve vremenske prilike.

U Srbiji ima ukupno 3,5 miliona potrošača, kao i da je nakon prvih nepogoda, 80 odsto kvarova odmah popravljeno, ali da su se desile dodatne nepogode.

Ekipe su na terenu, međutim na teritoriji Srbije se nalazi čak 1,3 miliona drvenih bandera, od kojih se najveći deo  nalazi upravo u onim delovima zemlje koji su trenutno ugroženi zbog problema sa napajanjem strujom.

Ona je poručila da će Vlada mnogo više kontrolisati Operatora distributivnog sistema (ODS), i da su za mesta koja imaju problem sa strujom, oko Novog Pazara i Kuršumlije, obezbeđeni su agregati od strane ODS-a.

„Učinićemo sve da se u narednih četiri ili pet godina u čitav distributivni sistem uloži najmanje 350 miliona evra kako do ovakvih situacija ne bi dolazilo“, naglasila je potpredsednica Vlade.

Foto-ilustracija: Pixabay

U Beogradu je početkom oktobra pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović predstavio projekat „Uspostavljanje sistema rane najave za poplave na vodama drugog reda na teritoriji grada Beograda”, u okviru projekta „Jačanje otpornosti i spremnosti Grada Beograda za odgovor na elementarne nepogode i krize”.

„Projekat je važan kada je u pitanju koncept odbrane od poplava i sistem rane najave. Smatrali smo da je nakon poplava 2014. godine, te još nekoliko talasa poplava koje su zadesile naš grad, važno uspostaviti operativni sistem rane najave. Sekretarijat za privredu i Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, zajedno sa Kabinetom gradonačelnika i uz moju koordinaciju, nameravali smo da stvorimo okvir koji će omogućuti preventivno i brzo delovanje u okolnostima elementarnih neopogoda i rizika koje smo predvideli aktima donetim poslednjih godina“, rekao je tada Mladenović.

Građane koji ne „muče muku“ sa poplavama, podsećamo da ih od 1. februara čeka nova cena „garantovanog snabdevanja“  struje, uvećana za 3,4 odsto. Ukoliko je vaš račun za struju oko 3.000 dinara, stići će vam račun koji će biti veći za oko 100 dinara.

Energetski portal