Naredne godine izgradnja Gasnog interkonektora sa Bugarskom

Srbija | Region | Gas

295456Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i ministar energetike Bugarske Temenuška Petkova potpisali su juče u Sofiji Memorandum o razumevanju za izgradnju Gasnog interkonektora Bugarska–Srbija.

Antić je tom prilikom objasnio da je potpisivanje pomenutog dokumenta najvažniji korak u realizaciji ovog projekta, s obzirom na to da se njim definišu svi ključni tehnički elementi, pristupne tačke, kapaciteti, odnosno sva najvažnija pitanja vezana za realizaciju samog projekta.

On je naglasio da je bugarska strana finansiranje projekta definisala kao članica EU, dok će srpska strana to učiniti u narednim danima.

Očekuje se da će taj projekat ući u IPA finansiranje za 2017. godinu i da će Srbija imati operativna sredstva već u narednoj godini, te da će, u skladu sa dinamikom neophodnom za realizaciju projekta, interkonektor biti operativan 2020. godine, precizirao je ministar.

Vlada je, kako je podsetio, usvojila prostorni plan za realizaciju projekta i nakon potpisivanja Memoranduma uslediće finalizacija dogovora i pregovora sa Evropskom komisijom, koja do kraja treba da definiše finansiranje tog projekta sa srpske strane.

Antić je tokom sastanka sa Petkovom informisan i o dinamici realizacije projekta interkonektora između Grčke i Bugarske.

Prema njegovim rečima, projekat interkonektora Bugarska–Srbija u potpunosti je u dinamici sa realizacijom projekta interkonektora Grčka–Bugarska, tako da će 2020. godine postojati operativna interkonekcija i Grčka–Bugarska i Bugarska–Srbija.

To, kako je istakao, naše dve zemlje dovodi u poziciju da mogu imati kontakt sa izvorima snabdevanja gasa i sa druge strane, odnosno sa južnog koridora, ali i sa energetskim terminalom koji će se graditi u Grčkoj.

Ovo su dva prioritetna projekta na nivou jugoistočne Evrope, koji su deo šire slike, naglasio je on i podvukao da ovi projekti nisu važni samo za Grčku, Bugarsku i Srbiju, već i za jugoistočnu Evropu i za sigurnost snabdevanja gasom čitave Evrope.

Ministar je podsetio na to da je Vlada usvojila poseban urbanistički plan za projekat izgradnje gasovoda, tako da sada predstoji proces eksproprijacije, kupovine zemljišta, kao i čitav niz aktivnosti koje treba obaviti pre početka radova.

On je izrazio očekivanje da će radovi početi naredne godine, uz napomenu da su se obe strane Memorandumom obavezale na to da oni počnu najkasnije 2019. godine.

Petkova je podsetila na to da je Bugarska od EU dobila 45 miliona evra za izgradnju interkonektora, pri čemu je prva faza završena, dok sada sledi druga, ključna faza izgradnje.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović i ambasador Srbije u Bugarskoj Vladimir Ćurgus.

Izvor: srbija.gov.rs