Naredna godina će biti obeležena brigom za ekološku bezbednost

Vesti | Srbija

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Naredna i godine koje dolaze biće obeležene brigom za ekološku bezbednost, u energetsku efikasnost i smanjenje zagađenja biće uloženo 1,5 milijardi evra, najavila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike.

Mihajlović je, govoreći na otvaranju konferencije ”Svet u 2021”, naglasila da rudarstvo i energetiku očekuju velike promene, koje se dešavaju i u svetu, a koje neće zaobići ni Srbiju kao malu zemlju sa važnim geostrateškim položajem.

“Moramo se mnogo više okrenuti ekologiji, dati mogućnost našim građanima da povećaju energetsku efikasnost kako bismo smanjili potrošnju energije. Energija koju proizvedemo mora da bude sve više zelena”, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je pojasnila da to znači i mnogo veće korišćenje biomase i investicije u postrojenja koja će biti energetski efikasnija.

“Ako to ne budemo radili, onda nema razvoja i perspektive energetskog sektora, ni reformisanih preduzeća. U svetu se emituje približno 30 milijardi tona ugljen-dioksida, a u Srbiji više od 350.000 tona”, navela je Mihajlović.

Ministarstvo rudarstva i energetike i Vlada Republike Srbije, kako navodi ministarka, promeniće planove investiranja, pri čemu će više od 1,5 milijardi evra ići na energetsku efikasnost i smanjenje zagađenja u 2021. godini.

Izvor: Vlada Republike Srbije