Napetost između Turske i Kipra oko nalazišta gasa

Vesti | Svet | Goriva | Gas

Foto-ilustracija: Pixabay

Turski premijer Binali Jildirim ponovo je uputio pretnju Kipru zbog istraživanja nalazišta gasa kod kiparskih obala, upozorivši da će „na provokativne aktivnosti uslediti odgovarajući odgovor”. Jildirim je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tufanom Erhumanom, premijerom samoproglašene države kiparskih Turaka, prenosi AP.

Turska se protivi naporima Kipra u istraživanju nalazišta gasa, koje Ankara naziva jednostranim i tvrdi da Kipar time krši prava kiparskih Turaka na resurse ovog etnički podeljenog ostrva.

Današnji Jildirimov komentar odgovor je na navode da brod američke multinacionalne naftno-gasne korporacije „Ekson mobil” plovi ka Mediteranu, u trenutku kada se u toj oblasti održavaju vojne vežbe u kojima učestvuje američka mornarica.

Prošlog meseca, turski vojni brodovi sprečili su brodove sa opremom za bušenje nalazišta gasa da stignu do oblasti jugoistočno od Kipra gde je italijanska kompanija ENI trebalo da radi na nalazištima.

Krajem februara, Evropska unija je upozorila Tursku da, ako njena mornarica ne prestane da sprečava istraživanja nalazišta prirodnog gasa kod Kipra, lideri Unije bi mogli odustati od sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, najavljenog za kraj marta.

Lideri EU naglašavaju prava Kipra da „istražuje i eksploatiše svoje nacionalne resurse u skladu sa međunarodnim i pravom EU”, izjavio je predsednik Saveta EU Donald Tusk nakon samita lidera Unije u Briselu 23. februara.

Izvor: Politika