Najzeleniji tržni centar na svetu

Svet | Održivi razvoj

Foto: retuna.se

Poznato je da su Šveđani već svojevrsni eksperti za zaštitu životne sredine. Dokaz tome je i tržni centar koji su otvorili još 2015. godine. Naime, ovo nije običan tržni centar, ovo je tržni centar koji je specijalizovan samo za recikliranu i popravljenu robu.

Tržni centar ReTuna otvorio je svoja vrata javnosti još u avgustu 2015. godine i nalazi se pored velikog centra za reciklažu u Švedskoj u gradu pod nazivom Eskilstuna. Na taj način posetioci mogu lako da donesu svoj otpad i da ga sortiraju a potom sve što ponovo može da se iskoristi poput igračaka, nameštaja, odeće, elektronskih uređaja i drugih predmeta mogu odneti u depo tržnog centra gde zaposleni proberu stvari koje su im potrebne i proslede ih vlasnicima radnji, oni onda odlučuju koje će komade popraviti, prepraviti i na kraju prodati. Na ovaj način svim predmetima i materijalima se produžava životni vek promoviše se štedljivo konzumiranje a pritom se i zarađuje novac.

Dokaz da ovaj biznis model zaista funkcioniše je činjenica da je tržni centar ReTuna u 2016. godini zaradio 7.74 miliona evra od prodaje reciklirane robe.

Ali, ovaj tržni centar nije samo mesto gde potrošači mogu da pazare novu-staru robu već ono služi kao i centrala za edukovanje javnosti. ReTuna organizuje razne događaje poput radionica, predavanja, tematskih dana koji imaju u fokusu održivost. U njegovim prostorijama takođe postoje i konferencijske sale gde gosti mogu da organizuju klimatski odgovorne sastanke. Takođe postoji i restoran koji nudi organska jela.

Pored svih ovih aktivnosti, ovaj tržni centar je u svom malom gradu stvorio 50 novih radnih mesta a svime pomenutim postao je svetski lider koji je sproveo u delo jednu od najinovativnijih zelenih ideja i samim tim postavio odličan primer drugim preduzetnicima.

Milan Zlatanović