„Najzeleniji” auto na našem tržištu – Citroen C3 1.6 HDI (FOTO)

Danas je na Međunarodnom sajmu automobila u Beogradu izabran model „ekološki prihvatljivog” automobila u 2017. godini u okviru akcije „Eko automobil godine u Srbiji”. Titulu je poneo Citroen C3 1.6 HDI, a nagradu je primio Viktor Naskovski, direktor kompanije „Avtonova kab“ koja je ekskluzivni zastupnik Citroena za naše tržište.

U ovogodišnjoj konkurenciji bilo je osamnaest modela a stručni žiri doneo je odluku o pobedniku na osnovu dostavljenih prijava i prateće dokumentacije vodeći računa o  kriterijumima koji su ključni za očuvanje životne sredine kao što su: potrošnja, emisija štetnih materija, mogućnost reciklaže, buka, zapremina i snaga motora.

Akcija izbora automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu održava se već šestu godinu zaredom s ciljem da se podigne svest građana o neophodnosti očuvanja prirodnih resursa. Organizator ove manifestacije je agencija Metro Market koja u saradnji sa  Privrednom komorom Srbije, Agencijom za zaštitu životne sredine, Agencijom za bezbednost saobraćaja i Automoto savezom Srbije, ulaže napore da dodatno podstakne proizvođače i uvoznike da u svoju ponudu na domaćem tržištu uvrste što više „ekološki podobnih” vozila.

E-mobilnost je privilegija bogatih! Za ostale je „zeleni prevoz“ svetlosnim godinama daleko (FOTO) (VIDEO)

Žiri je dodelio i dva posebna priznanja za 2017. godinu a dobitnici su Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd“ za uvođenje električnih autobusa i Delta motors za uvođenje na tržište modela BMW i3 na električni pogon. Tom prilikom predstavnik Delta motorsa preneo je poruku Aleksandre Đurđević, generalne direktorke Delta motorsa, o tome da je ova kompanija sasvim spremna za razvijanje infrastrulturne mreže za punjenje elektromobila, koja ne bi bila samo za BMW-ove automobile.

ELEKTROMOBILNOST: Koje nas prepreke čekaju dok eko-vozila ne postanu normalna stvar na putevima Srbije (FOTO)

Foto: EP

(Tamara Zjačić)