Najviše pesticida u jagodama i spanaću, najmanje zagađeni avokado i kukuruz

Hrana | Srbija

Američko neprofitno ekološko udruženje EWG svake godines provodi istraživanja o prisutnosti pesticida na voću i povrću. Prema novim, „najprljavija hrana“ za 2018. su jagode, jabuke i spanać. No, znači li to da bi trebalo da prestanemo da ga jedemo?

Foto-ilustracija: Pixabay

Nažalost, pesticidi su svuda oko nas, a kada je reč o namirnicama iz standardnog uzgoja, nemoguće ih je izbeći. Najviše od svega zabrinjava činjenica da se ostaci pesticida s voća i povrća ne mogu ukloniti čak ni pranjem.

Najsigurnije su one vrste koje na sebi imaju zaštitnu koru pa pesticidi ne mogu do samog ploda. Takvi su mango, avokado i kukuruz. Ipak, većina voća i povrća nema tu koru pa su pesticidi u direktnom kontaktu s plodom.

“Dirty dozen“ lista za 2018. otkriva namirnice koje sadrže najviše pesticida, a prema ovogodišnjem izveštaju, jagode su se već treću godinu zaredom pronašle na ovom zloglasnom popisu.

Dakle, svakako dobro razmislite prije nego što idući put u trgovini poželite kupiti ove namirnice. Najsigurnije je kupovati namirnice iz ekološkog uzgoja ili da ih uzgajate sami.

S druge strane, postoje stručnjaci za hranu koje tvrde da su istraživanja EWG-a neutemeljena te da je količina pesticida na namirnicama premala da bi mogla negativno uticati na zdravlje.

Dakle, ako već pretražujete popis i razmišljate o kontaminiranim proizvodima koje imate u svom frižideru, nemojte paničiti. EWG tvrdi da je kontaminirano voće i povrće ipak zdravije od procesuiranih namirnica. Želite li smanjiti pesticide u svojoj prehrani, jednostavno promenite svoje kupovne navike. Kupovina organski uzgojenog voća i povrća jedna je od najboljih zaštitnih mera u borbi protiv pesticida.

Najzagađenije voće i povrće

1. Jagode

2. Spanać

3. Nektarine

4. Jabuke

5. Grožđe

6. Breskve

7. Trešnje

8. Kruške

9. Paradajz

10. Celer

11. Krompir

12. Slatka paprika

Foto-ilustracija: Pixabay

Lista najsigurnijih namirnica

1. Avokado

2. Kukuruz

3. Ananas

4. Kupus

5. Luk

6. Slatki grašak (smrznuti)

7. Papaja

8. Špargla

9. Mango

10. Patlidžan

11. Kivi

12. Dinja

13. Karfiol

14. Brokoli

Izvor: avaz.ba