Najveći svetski vetropark pušten u pogon u Irskom moru

Foto: Pixabay

Najveći svetski vetropark na moru, Volni Ikstenšen (Walney Extension), zvanično je pušten u pogon u Irskom moru, javlja britanski Gardijan.

Vetropark, koji je gradila danska energetska kompanija Ejrsted, prostire se na površini od 20.000 fudbalskih stadiona duž Kambrijske obale i ima kapacitet od 659 megavata, što je dovoljno za snabdevanje 590.000 domaćinstava.

Ovaj projekat pokazuje koliko je dramatično napredovala tehnologija vetra u proteklih pet godina otkako je završen prethodni najveći vetropark „London Erej“, navodi list i predočava da novi vetropark koristi upola manji broj turbina ali ima veću snagu.

Ministarka energetike Kler Peri je izjavila da će ovaj projekat pomoći Velikoj Britaniji, koja je broj jedan u svetu po instaliranim vetro postrojenjima na moru, da učvrsti svoju lidersku poziciju i da otvori hiljade kvalitetnih radnih mesta.

Imajući u vidu da je u toku gradnja još većih vetroparkova na britanskim obalama, Volni Ikstenšen po svemu sudeći neće dugo zadržati titulu najvećeg.

Naime, vetroelektrana Ist Anglia Uan (East Anglia One), koju gradi elektroprivreda Škotske, biće veća od Volni Ikstenšena, s kapacitetom od 714 megavata, a njeno otvaranje je planirano 2020. godine.

Danski Ejrsted radi na jorkširskoj obali još veće projekte, uključujući vetrofarme Hornsi Jedan i Dva, čiji će kapaciteti biti 1.200 MW i 1.800 MW, respektivno, piše Gardijan.

Milisav Pajević

Izvor: Tanjug