Najveći nacionalni park u Srbiji obeležio 30 godina postojanja i rada

Otvaranjem preuređenog Centra za posetioce Nacionalnog parka Đerdap u Donjem Milanovcu, JP Nacionalni park Đerdap koje je upravljač najvećeg nacionalnog parka u Srbiji juče je obeležilo 30 godina postojanja i rada preduzeća i 45 godina od proglašenja Nacionalnog parka Đerdap.

Nacionalni park Đerdap nalazi se u jugoistočnom delu Evrope, u severoistočnom delu Srbije, na samoj granici sa Rumunijom.

Duž desne obale Dunava od Golubačkog grada do Diane Кarataš u dužini od oko 100 kilometara NP Đerdap obuhvata uzani i šumoviti brdsko-planinski pojas širine od dva do osam kilometara koji ide od 50 do 800 metara visine.

Nacionalni park Đerdap ima tri primarna ulaza, dva se nalaze na Đerdapskoj magistrali – M 25 kod Golubačkog grada i Diane Кarataš, a jedan na regionalnom putu R 106 Porečki most – Кlokočevac.

Za posetioce NP Đerdap je otvoren čitave godine, moguće je obići ga ploveći Dunavom, Đerdapskom magistralom, biciklističkim i pešačkim stazama uz poštovanje Pravilnika o unutrašnjem redu i pravila ponašanja u zaštićenim područjima.

Milisav Pajević