Jedno od najvećih crnih tržišta egzotičnih vrsta faune – Fejsbuk

Nezakonita trgovina ide u korak sa napretkom tehnologije i našom sve većom zavisnošću od telefona. Ubrzo je zaposela internet. Jedan od njenih vidova je i kupoprodaja egzotičnih vrsta faune.

Foto-ilustracija: Unsplash

Ulogujte se na jednu od najpopularnijih društvenih mreža i u pretraživač ukucajte „tarantule“. Rezultat pretrage biće nekoliko oglasa.

Dobro došli na Fejsbuk, jedno od najvećih crnih tržišta egzotičnih, uglavnom ugroženih, vrsta.

Mnogobrojne stranice i grupe na društvenoj mreži Fejsbuk napravljene su s ciljem trgovine divljim životinjama i njihovim proizvodima. Zainteresovani kupci dolaze iz različitih krajeva sveta: od razmetljivog bogataša iz Njujorka koji želi da pokaže svoj status prostiranjem tepiha od kože odranog lava u dnevnoj sobi preko Rusa koji hoće krokodila za kućnog ljubimca do Kineza koji rog nosoroga upotrebljava u tradicionalnoj medicini.

Foto-ilustracija: Unsplash

Slonovača? Tropske ptice? Medveđe šape? Majmunčići loriji? Vilice ajkule? Različiti gmizavci? Na krvavim virtuelnim tezgama sve je na prodaju.

U aprilu ove godine Fejsbuk je optužen da je dozvolio reklamiranje prodaje tigrovih zuba. Kompanija se suočila sa osudom javnosti zbog neuspešnog sprečavanja nezakonitih aktivnosti u okviru svoje mreže.

U zvaničnom saopštenju Fejsbuka povodom ovog skandala stoji da se trgovina ugroženim vrstama i njihovim delovima kosi sa pravilima zajednice. Grupe koje krše zakon bivaju odstranjene sa te društvene mreže čim se uoči sumnjiva aktivnost.

Do kraja godine, Fejsbuk planira da zaposli više od 20 hiljada ljudi koji će kontrolisati objave neprimerenog i nedozvoljenog sadržaj. Osnivač kompanije Mark Zakerberg najavio je i kreiranje posebnog alata za praćenje ovakvih objava koji će pokretati veštačka inteligencija.

Jelena Kozbašić