Najveća vetrenjača na svetu napajaće energijom 16 hiljada domova

Holandski grad-luka Roterdam poširiće uskoro svoje kapacitete za proizvodnju obnovljive energije najvećom vetrenjačom na svetu.

Foto: Twitter @GErenewables (screenshot)

Vetroturbinu snage 12 MW, nazvanu Haliade-X, razvila je kompanija GE Renewable Energy. Njen prototip biće postavljen u Roterdamu na leto 2019. godine, a potpisani ugovor obuhvata pet godina testnog perioda i petnaest godina rada i održavanja.

Kada bude podignuta i puštena u rad, Haliade-X preuzeće titulu najveće i najsnažnije vetrenjače od modela proizvođača MHI Vestas snage 9 MW, koji je smešten u okviru „plutajućeg“ vetroparka na morskoj pučini (offshore) u Aberdinu, u Škotskoj. Izumitelji tvrde da samo jednim okretom oko svoje ose može da proizvede dovoljnu količinu energije neophodne za napajanje prosečnog domaćinstva u Ujedinjenom Kraljevstvu u toku jednog dana.

„Širenje broja vetroelektrana na moru treba nam radi borbe protiv klimatskih promena. Ushićeni smo zato što je GE kao svoju testnu lokaciju za najveću vetroturbinu na svetu izabrao baš našu luku i na taj način nam pomogao da ubrzamo prelazak na čistu energiju„, izjavio je Alderman Bonte, odgovoran za energetsku tranziciju Roterdama.

Iako je i Haliade-X predviđena za pučinu, zbog olakšanog pristupa tokom testiranja i dostupnosti podataka, ona će ipak da bude montirana na kopnu. Vetrenjača će biti visoka 260 metara, a lopatice turbine, duge 107 metara, proizvedene u Francuskoj. Postoji mogućnost da na godišnjem nivou generiše 67 GWh. U uslovima koji vladaju u Nemačkoj na Severnom moru može da proizvede dovoljno energije za 16 hiljada kuća.

Preduzeća ulažu novac u sve veće offshore turbine zato što one hvataju više vetra i posledično proizvode više energije. Ovo svojstvo džinovskih vetrenjača posebno je privlačno rukovaocima vetroelektrana zato što manji broj vetrenjača pojednostavlja rukovođenje i pojeftinjuje troškove održavanja. Na ovaj način energija vetra postaje sve pristupačniji i konkurentniji obnovljivi izvor.

Pogledajte kako će roterdamska luka da izgleda kada se nad njom zavrti najveća vetroturbina na svetu:

Ako vas zanimaju drugi primeri iskorištavanja čiste energije, „prelistajte“ naš novi magazin: https://www.energetskiportal.rs/bilteni/84948/.

Jelena Kozbašić