Najveća svetska vetroturbina na moru u Belgiji

Svet

Najveća svetska vetroturbina na moru u BelgijiU Belgiji je nedavno postavljena najveća svetska vetroturbina na moru, u vodama u blizini luke Ostend, u okviru vetroparka „Belvind“ (Belwind). Model turbine „Halidade 150“ snage 6MW, sačinjen je od lopatica dužine 73 metara i tornja visine 78 metara. „Haliadade 150“ izgradila je francuska kompanije „Alstom“. Očekuje se da će „Halidade 150“ generisati 15 % više energije od postojećih vetroturbina na moru.

Ovako velika vetroturbina će proizvednom električnom energijom napajati oko 5.000 domaćinstava i zahtevaće mnogo manje održavanja od do sada korišćenih modela. Ovo je moguće jer model turbine „Halidade 150“ ima manje mehaničkih delova i funkcioniše bez menjača, dok je trajni generator koji je ugrađen u telo turbine čini više pouzdanim i ekonomičnim.

Inače, prva „Halidade 150“ turbina je uspešno testirana više puta na lokaciji Le Karnet u Francuskoj i dobila je procenu IEC (International Electrotechnical Commission) energetskog učinka 2012. godine. Očekuje se da ova turbina premaši granice kada je u pitanju razvoj inovativnih tehnologija energije vetra.

S.J.
Foto: inhabitat.com