Najveća svetska vetroelektrana na moru snabdevaće energijom čak 2 miliona domaćinstava!

Foto-ilustracija: Vattenfall

Multinacionalna energetska kompanija iz Švedske Vattenfall gradiće najveću svetsku vetroelektranu na moru u Holandiji. Prvi čisti kilovati iz postrojenja pod nazivom Hollandse Kust Zuid, instalisane snage 1.500 MW, krenuće put holandskih potrošača 2023. godine, najavljeno je.

Vetropark će proizvoditi dovoljno električne energije za snabdevanje potreba čak 2 miliona domaćinstava. Sastojaće se od ukupno 140 vetroturbina, pojedinačne snage 11 MW.

Ključna sredstva za suzbijanje klimatskih promena su elektrifikovani transport, grejanje i hlađenje i industrijski procesi koji se odvijaju u odsustvu prljavih energenata.

„Projekat Hollandse Kust Zuid naglašava našu posvećenost obezbeđivanju električne energije Holandiji i Evropi ne eksploatišući fosilna goriva. Dodatno, odluka o investiciji pokazuje da naša odlučnost da narednoj generaciji omogućimo život bez naftnih derivata ne jenjava zbog pandemije novog koronavirusa“, objasnio je izvršni direktor kompanije Vattenfall Magnus Hol.

Izgradnja, koja će otpočeti naredne godine, kao i upravljanje i održavanje vetroelektrane stvoriće brojne poslovne prilike za region i otvoriće zelena radna mesta.

Jelena Kozbašić