Najveća plutajuća vetroturbina počinje s radom na severu Portugala

Foto: YouTube (screenshot)

Na severu Portugala, 20 kilometara od grada Viana do Kastelo, krajem godine počinje s radom najveća plutajuća vetroturbina na svetu snage 8,4 MW. Veruje se da ova vetroturbina označava početak novog razdoblja energije vetra, naročito na području priobalnih vetroelektrana.

Kako se navodi u saopštenju firme „American Bureau of Shipping (ABS)“, uz portugalsku obalu upravo se dovršava instalacija priobalne vetroturbine snage 8.4 MW, a početak rada očekuje se krajem ove godine. „Velike i veoma efikasne vetroturbine smanjuju kapitalne i operativne troškove pa postavljanje najveće svetske plutajuće priobalne vetroturbine predstavlja značajnu prekretnicu u ovoj brzorastućoj industriji“, navodi se u saopštenju.

Foto-ilustracija: Unsplash (Adam Śmigielski)

Ovo je prva od tri velike plutajuće ABS-ove vetroturbine, koje je dizajnirao „Principle Power“, koliko će ih se ukupno instalirati u sklopu nove priobalne vetroelektrane „WindFloat Atlantic“, ukupne snage 25 MW. Plutajuće konstrukcije (svaka visine po 30 metara) biće usidrene na morskom dnu na dubini od 100 m. „Poznato je da ABS podržava tehnološke inovacije što potvrđujemo i ovom novom instalacijom“, rekao je Kristofer J. Vernicki, predsednik uprave i izvršni direktor ABS-a. „Plutajuće vetroturbine nam omogućuju korišćenje energije vetra u vodama koje su previše duboke za konvencionalne priobalne vetroelektrane s čvrstim temeljima koje se instaliraju na moru gde je dubina obično manja od 60 metara. Ovaj tehnološki napredak će nam svakako omogućiti bržu globalnu energetsku tranziciju.“

U saopštenju se dalje navodi kako se ova vetroturbina temelji na uspešnom prototipu „Principle Power“ vjetroturbine – Windfloat 1, koja je takođe instalirana u Portugalu u oktobru 2011. godine. Prototip vetroturbine snage 2 MW neprekidno je proizvodio energiju do jula 2016. godine i izdržao ekstremne vremenske uslove, uključujući talase do 17 m i vetrove od 60 čvorova. Projekat razvija konzorcij WindPlus, koji je u vlasništvu kompanija „EDP Renováveis“, „ENGIE“, „Repsol“ i „Principle Power Inc“.

Izvor: Ekovjesnik