Najveća pčela na svetu ponovo otkrivena (VIDEO)

Foto-ilustracija: Unsplash (Sandy Millar)

Volasova pčela (Megachile pluto) najveća je otkrivena pčela na svetu. Ime je dobila po pronalazaču, britanskom biologu, antropologu i istraživaču Alfredu Raselu Volasu, koji ju je pronašao još davne 1859. godine. Tokom vremena smatrali su da je izumrla, ali je 1981. godine ponovo pronađena u Indoneziji. Tada je o njoj pisao njen novi pronalazač, entomolog Adam Meser, a nekoliko godina kasnije na nju je „naleteo“ još jedan istraživač Francuz Rok Demije de Šeno.

Narednih decenija nije bilo tragova o njenom postojanju, te se smatralo da je možda i izumrla. Ipak, početkom ove godine, pronašao je fotograf Klej Bolt sa svojim timom. Tada je prvi put ova pčela i fotografisana.

Fotograf Klej Bolt i biolog Ilaj Vajman u januaru su otputovali u Indoneziju sa namerom da pronađu gnezda termita u vreme kišne sezone. Potraga za termitima nije se pokazala uspešnom, ali su zato u jednom gnezdu ugledali najveću pčelu na svetu.

Nakon fotografisanja, vratili su je u gnezdo. Prema njihovim rečima, bila je izuzetno smirena, nimalo agresivna.

Zvuk krila pronađene ženke opisali su kao dubok i spor zvuk koji gotovo da su mogli da čuju i osete,  kao i osetno treperenje vazduha dok ona leti što ih je posebno fasciniralo.

Nekoliko meseci pre toga, entomolog i ekolog sa briselskog univerziteta Nikolas Fereken otkrio je da su dva primerka ove retke vrste prodata preko sajta eBay za devet hiljada dolara.

Foto-ilustracija: Unsplash (Damien Tupnier)

Nije usamljen slučaj da se na internetu obavi prodaja Volasove pčele. Fereken je objavio i studiju pod nazivom „Volasova pčela na prodaju: implikacije za regulaciju i očuvanje trgovine“, u čijem uvodu je napisao: „Ove prodaje preko interneta označavaju novo poglavlje u očuvanju pčela i verovatno će dovesti do novih važnih politika i naučnih izazova za zaštitu ove vrste od izumiranja“.

Prema aktuelnim zakonima, dozvoljena je prodaja Volasove pčele van granica jedne zemlje, s obzirom na to da se ne nalazi na listi ugroženih vrsta, mada je Međunarodna unija za očuvanje prirode posmatra kao ranjivu vrstu. Fereken, kao i mnogi drugi, zalažu se za promenu statusa ove vrste, jer smatraju da bi se sasvim opravdano mogla okarakterisati kao ugrožena.


Za takvu promena biće potrebno dosta vremena jer iziskuje još istraživanja i rada.

Jelena Cvetić