Najveća i najjeftinija offshore vetroelektrana gradiće se u Holandiji

Vetar

oaze_zelene_energije_na_koji_nacin_vetroparkovi_proizvode_elektricnu_energiju_aps_190007527Kroz narednih 10 godina Holandija će postati zemlja u kojoj će se nalaziti najjeftinija i najveća offshore vetroelektrana na svetu.

Prema planovima Vlade, vetroelektrana instalirane snage 700 MW koštaće 2.62 milijarde evra manje te će imati 22.5% veću proizvodnju električne energije nego što je u startu projektovano. Sve je to moguće zahvaljujući vrlo transparentnom programu javnog takmičenja na kojiese prijavilo ukupno 38 kompanija.

Vetroelektrana Borselle gradiće se u blizini obala pokrajine Zeeland. U prvoj fazi projekta vetropark će biti izgrađen na dve različite lokacije, a zatim će se proširiti na ukupno pet različitih lokacija. Budući da će izgradnja parka na prve dve lokacije biti dovršena uz zapanjujuće uštede, moguće je da će i ostale faze vetroparka biti dovršene ubrzo nakon.

Henk Kamp, holandski ministar gospodarstva, izjavio je: „Ovo je prvi put da se gradi projekt offshore vetroelektrane po tako niskoj ceni. Holandski  sistem javnog nadmetanja i ovaj se put pokazao vrlo uspešnim, a smanjenje troškova izgradnje otvoriće prostor za izgradnju niza drugih projekata zelene energije“.

Dovršena vetroelektrana u prvoj će fazi snabdevati čistom energijom gotovo milion domaćinstava, dok će završetkom celokupnog projekta vetropark snabdevati energijom čak pet miliona holandskih domaćinstava, prenosi Croenergo.eu.

Ovaj projekt je deo veće holandske strategije kojom želi da se poveća instalirana snaga offshore vetroelektrana sa trenutnih 1.000 MW na više od 4.500 MW.

U ovom trenutku najveća svjetska offshore vetroelektrana je 630 MW London Array, ali vetroelektrana Borssele će sa svojih 700 MW kada bude dovršena preuzeti primat.

Izvor: energetika.ba

Vesna Vukajlović